VLAŠKA MAGIJA ZA LJUBAV

Planine i šume između Dunava, Velike Morave i Timoka vekovima su predstavljale mistično tlo koje krije mnoge tajne kao i veoma bogatu kulturnu istoriju. Taj prelepi predeo Srbije krasi mnogo prirode i Vlasi sa svojom bogatom kulturom. Vekovima je poznato da je ovaj predeo poznat po mnogim tajnama i pričama o čuvenoj vlaškoj magiji. I ako je predmet priča i polemika, sve ni do danas nije u potpunosti rasvetljeno odakle tačno vuče korene i kako je kroz vreme postala toliko popularna ali i dalje obavijena velom tajne. Neki smatraju da je ovaj ne tako razvijeni deo zemlje bio plodno tlo za očuvanje mnogih paganskih tradicija, za koje se takođe smatra da su imale uticaja na razvoj kulture kod Vlaha.

Da li je vlaška magija najopasnija?

Međutim i dan danas slušamo mnoge priče kako je vlaška magija jedna od najjačih i najopasnijih u poređenju sa ciganskom, muslimanskom ili vudu magijom. Zašto je to tako? Odgovor se možda krije u tome što je vlaška magija okrenuta prirodi i mnogo rituala koji se vrše imaju neraskidivu vezu sa prirodom. Takođe kao i svaka magija i vlaška magija za ljubav ima svoju belu i crnu stranu, mada zbog nekih kompleksnih rituala može se zadesiti da bela vračara zatraži pomoćnekog demonskog božanstva. Izvor bele magije je Bog a crne đavo i to je jedno od glavnih pravila kod vlaške magije. Takođe, zbog uplitanja hrišćanstva preko paganskih verovanja, može se tumačiti niz simbola i verovanja kako bi se došlo do zaključka na kojim principima funkcioniše magija kod vlaha.

Rituali vlaške magije za ljubav

Predanja se u narodima prenose sa kolena na koleno. Tako se i kod vlahinja umeće bajanja i vračanja prenosilo kroz generacije porodica uglavnom uvek na ženske članove. Bajalice su sastavni deo mnogih magijskih rituala i pomoću njih se uspostavlja veza sa nekim višim bićem koje se poziva u pomoć kako bi se usmerila energija i volja vračare bila ispunjena. Pored bajalica u vlaškoj magiji je jako bitno mesto, doba dana i pozicija meseca kada se izvodi neki ritual ili bacaju čini. U mnogim izvorima kada je reč o mestima na kojima se vruše magijski rituali, nailazi se na raskrsnicu kao pogodno mesto. Tu se vračare i magovi susreću sa višim bićima poput demona, ostavljaju rekvizite koje prinose kao žrtvu ili pak zakopavaju neko prokletstvo koje skidaju. Vodenice i reke takođe su energetski pogodne zbog protoka energije i elementa vode koji je prisutan i deo je rituala. Uz sve prethodno navedeno, i mesečeve mene imaju ulogu, neki rituali se izvode pri punom a neki pri mladom mesecu, sve zavisi.

Predmeti u vlaškoj magiji

Predmeti koji postaju rekvizite u ritualima imaju ogromnu ulogu u vlaškoj magiji za ljubav zato što poseduju energiju koja ih je vezivala za određenu osobu. To mogu biti češljevi, prstenje, ogrlice, neki odevni predmeti ili čak delovi s tela poput dlaka, kose, noktiju, zuba, krvi itd…Svaki od navedenih ima određenu ulogu koja može biti ključna kada se izvodi neki od rituala. Rituali se uglavnom dele na one crnomagijske u kojima se nanosi zlo žrtvi, na ljubavne u kojima je moguće vezati ili privoleti neku osobu za sebe, i one bele koji se bave razvezivanjem i skidanjem crne magije.