Vidovnjaci Zagreb

Zagreb glavni grad Hrvatske je pored Beograda jedan od najvećih gradova u našem regionu. Zagreb je takođe multikulturan i multietnički grad, te u njemu pored najvećeg broj Hrvata žive i Srbi i Bošnjaci i drugi narodi.

Različite kulture, pa i verske konfesije ovom gradu doprinose na šarmu i daju mu duh svetskih metropola, stoga se to odražava i na našu današnju temu. Naša tema su vidovnjaci u Zagrebu, odnosno ko su najpoznatiji vidovnjaci u Zagrebu i kako izgleda ova strana toga grada.

S obzirom na to da Zagreb ima najveći broj katoličkih vernika, a da je katoličanstvo nekako karakterstičnije za Zapadne zemlje i narode – takav je slučaj i sa okultizmom u Zagrebu.

Kod crkvenih velikodostojnika pretežno javlja se težnja ka katoličkom misticizmu, stoga reflekse ovoga imamo i u praktičnom okultizmu i ezoteriji. Veći broj Zagrebačkih ezoterijskih i okultnih kružoka, naginje ka Zapadnoj magijskoj tradiciji. Ova tradicija nije naročito različita od Istočnjačke, jer magija je u suštini jedna i gotovo sve magijske, pa i vidovnjačke prakse imaju isti izvor.

Postoje pojedine razlike u pristupu nekom magijskom ili bolje reći „crnomagijskom“ problemu, međutim one se odnose pre svega na čin rituala koji je manje više kod svakog pojedinačnog naroda ili kulture drugačiji.

Šta je to vidovitost i kakve veze vidovitost ima sa magijom?

Povezali smo ova dva termina u uvodu, ne sluteći da to čitaoce može zbuniti – stoga ćemo u nardnih nekoliko redova, pokušati da odgovorimo na ovo pitanje. Iako neki ljudi sa pravom odbacuju povezanost magije i vidovnjaštva, ne može se osporiti određena veza između ovih fenomena.

Vidovitost možemo sagledati kao dar, koji omogućava onome ko ga poseduje da vidi ono što će se desiti – dakle neko ko je vidovit može da vidi budućnost. Međutim kakve to veze ima sa magijom i magijskim ritualima.

Magijska tradicija od svojih početaka počiva na pojedincima koji imaju sklonost ka ovakvim radnjama. U plemenskim zajednicama u dalekoj prošlosti, naši su preci imali pojedinca koji je za njih obavljao magijske ili ritualne radnje. Takvi pojedinci nazivali su se vračevima ili šamanima, a po nepisanom pravilu većina tih vračeva ili šamana bila je i vidovita. Stoga se i danas u pojedinim ezoterijskim krugovima veruje, da pojedinci koji imaju moć vidovitosti, mogu biti i efikasniji kao praktičari magije.

Veruje se da njihove vidovnjačke sposobnosti mogu pojačati magiju ili njeno uklanjanje ukoliko je u pitanju crna magija. Takođe veruje se da vidovnjaci mogu postati moćniji ukoliko koriste i magiju, jer tako unapređuju svoj dar vidovitosti koji se može još više razviti. Dakle vidovitost je urođena sposbnost, a magija je znanje ili nauka koja može da učini to sposobnost efikasnijom i boljom.

Vidoviti Krešimir

Jedan od vidovnjaka kojem vam možemo preporučiti je svakako vidoviti Krešimir. Svoj dar vidovitosti nasledio je od svog prethodnika, čuvenog vidovitog Jože koji ga je uputio u svet magije i okultizma. Već veliki broj godina ima samostalnu praksu i bavi se proricanjem sudbine koristeći se: dodirom klijenta, gledanjem u dlan i raznim drugim načinima i metodama proricanja.

Takođe bavi se i uklanjanjem negativne energije, skidanjem sihira i crne magije, skidanjem ljubavne magije i crne ljubavne magije. Kao i skidanjem uroka i drugim vidovima magijskih rituala po želji klijenata.

Vidovita Lucija

Lucija je svoj dar kako navodi imala od rođenja, prve su joj se vizije javljale u vidu snova koje nije prvenstveno mogla da protumači. Usvajanjem znanja o magiji shvatila je šta ti snovi predstavljaju i polagano naučila da kontroliše vizije, stoga se danas ne služi drugim metodama do proricanja sudbine u živom kontaktu sa klijentom. Takođe može da predviđa budućnost nekom komunicirajući i samo putem telefona.

Vidovita Lucija se takođe bavi skidanjem crne magije, skidanjem sihira, ljubavne magije i uroka. Takođe kao i većina vidovnjaka, svoje rituale kroji prema potrebi svog klijenta.