Skidanje uroka vodom – Skidanje crne magije vodom

Voda je jedan od osnovnih elementa, pored vatre, zemlje i vazduha. Voda čini 70 % površine planete zemlje i čak 80% našeg tela. Voda ima ključnu ulogu u životu čoveka i bez nje bismo u fizičkom smislu dehidrirali, a potom umrli. Međutim kakav je simbolički kontekst vode? Kakvo voda ima značenje u magijskom svetu i kako je tumačimo uopšte? Kako nam voda može pomoći da se očistimo od negativnih sila i crne magije uopšte? Ostanite uz nas jer će upravo ovo biti tema ovog teksta.

Zbog toga što je izvor života za čoveka ali i za skoro sva živa bića na planeti zemlji, voda je nešto što kao simbol ima svoj refleks i u narodnim verovanjima i u mitologiji ali i u magiji. Kao i ostala četiri elementa prirode (vatra, zemlja, vazduh) i voda ima dualnu ili dvostruku simboličku prirodu. Voda može i da naškodi ali i da pomogne u narodnim verovanjima i obredima. Negativni kontekst vode je često u mitovima kontekstualizovan u vidu stajaće, prljave vode ili močvara. Veruje se da u takvoj vodi žive vodene vile poznatije kao rusalke i vodeni demoni vodenjaci koji predstavljaju duše utopljenika. Po narodnim verovanjima čovek može da umilostivi ove demone žrtvama, ali oni svakako mogu biti vrlo opasni. Voda je nešto što u mitologiji često odvaja ovaj svet sa „onim svetom“ odnosno zagrobnim životom, te u verovanjima voda može biti prolaz i medijator između sveta živih i mrtvih. Zato ona kao materija ima jaku simboličku ali i magijsku moć. Pored ovog negativnog konteksta, voda ima i izrazito pozitivan kontekst.

Pozitivan kontekst i simbolika vode ogleda se u njenoj funkciji pročišćavanja i odstranjivanja zlih sila. Voda je ono čime je Bog očistio zemlju od zla u velikom potopu, voda može biti osveštana ili sveta i voda je kod hrišćana neizostavni deo obreda krštenja i sjedinjavanja sa crkvom i Bogom. Takođe u bukvalnom smislu, voda je ono što svaki čovek koristi u vođenju lične higijene, sprečavanju nakupljanja prljavštine i borbi protiv svake zaraze. Voda može biti simbolički eliksir besmrtnosti, a potapanje u vodu i ponovno izranjanje iz nje predstavlja regeneraciju ili obnovu života.

Dakle voda je i život i smrt, zato u simboličkom i u magijskom svetu imamo tu dvostruku prirodu vode koja se ogleda u obrascima „žive vode“ i „mrtve vode“. Veruje se da je živa voda, ona koja daruje velike moći onome ko je poseduje – međutim do žive vode je poprilično teško doći, jer je čuvana od strane čudovišta i mitskih bića koja smo pominjali. Ali naš narod takođe, veruje da voda koja je sipana direktno sa svog izvorišta, ima izrato jaka magijska i lekovita svojstva. Pored toga što svi znamo koliko je ta voda zdrava i čista, ona može pomoći čoveku da se izbori i sa zlim silama. Sa druge strane „mrtva voda“ je ona voda kojom se pravi crna magija. Ta voda se dobija tako što se običnom vodom okupa uglavnom pokojnik, ali se voda ne prospe već se ostavi i kasnije koristi za rituale crne magije.

Kako možete vodom utvrditi da vam je neko bacio urok?

Postoji jedan ritual koji vam može pomoći da utvrdite da li je neko na vas bacio crnu magiju. Pre nego što legnete da spavate, napunite čašu sa vodom i stavite je pod krevet (naravno morate spavati sami u jednom krevetu). Čašu sa vodom svakog sledećeg jutra prolite u istu saksiju sa kućnim cvećem i to radite osam dana. Ukoliko cveće uvene posle osam dana, na vas je bačen urok ili crna magija – takođe ako je u pitanju jača magija, stabljika biljke će se početi sušiti već u prva dva dana. Da biste bili sigurni da biljka ne vene zbog prevelike vlažnosti, koristite manju čašu za vodu i biljku ostavljajte na Suncu kako bi se zemlja brže sušila.

Skidanje crne magije ili uroka sa vodom

Skidanje crne magije ili uroka sa vodom uglavnom obavljaju vidovnjaci ili vračare. Postoji malo toga što neko ko nema veze sa magijom može sam uraditi u odbrani od uroka ili dejstva crne magije bez posredstva vidovitih ljudi, vračara ili belih magova. Možete otići u crkvu ili manastir i zatražiti pomoć, a takođe se možete umiti svetom vodom koju takođe možete osveštati u crkvi. Možete pozvati sveštenika da vam osvešta kuću i poprska bosiljkom i svetom vodom sve sobe u vašoj kući, a možete to učiniti i sami. Koristite tamjan takođe jer on ima takođe jako dejstvo u borbi protiv zlih sila.

Postoji jedan obred koji se primenjuje takođe, a to je da u staklenu flašu sipate vodu sa tri izvora ili tri česme. Potom da u tu flašu ubacite tri šake soli, tri zrna tamjana i tri crvena konca i ostavite flašu da prenoći u vašoj kući. Sa vodom iz te flaše sutradan poprskajte sve sobe u vašoj kući, posebno krevet gde spavate, prozore i vrata. Zatim idite van mesta i naselja gde živite i razbijte tu flašu da pukne, a dok to budete radili izgovorite bajalicu „ne razbijam flašu, nego zlo u svojoj kući“. Ovaj ritual ima više varijacija i svakako će vam svaki vidovinjak reći neku svoju varijantu ove bajalice.