Najpoznatiji vidovnjaci u Srbiji

Srbija zemlja na raskrsnici Istoka i Zapada, zemlja koju su mnogi zvali „kuća na promaji“ ima vrlo verovatno jedan od najzanimljivijih geografskih, istorijskih i kulturoloških položaja na celom svetu. Upravo iz takvih sudara tradicija, u Srbiji i postoje različite magijske, vidovnjačke, okultne ili ezoterijske prakse.

Zato kada govorimo o magiji i magijskoj tradiciji u Srbiji, bitno je gde se nalazimo i o kojem delu Srbije govorimo. Ako govorimo o rubnim delovima Srbije, kao što su Kosovo i Sandžak, onda možemo govoriti o istočnjačkoj tradiciji koja je i dan, danas prisutna kod muhamedanskih sihirbaza, hodža i magova. Kada govorimo o Vojvodini i delu centralne Srbije, tu je stvar već drastično drugačija jer je prisutniji zapadno magijski princip i ostaci paganskih običaja i verovanja starih slovena.

Možda najpoznatiji deo po magiji i vidovnjaštvu je kraj Istočne Srbije. U ovom delu Srbije ima mnogo Vlaha, čija se tradicija temelji na magijskim i narodnim verovanjima. Za ovu magiju, veruje se da predstavlja autentični vid magijske prakse kakav ne postoji nigde na svetu, te se stoga veruje u izuzetnu snagu vlaške magije i vlaških vračara i magova.

Ko su vidovnjaci?

Vidovnjaci su ljudi od krvi i mesa kao i normalni ljudi, međutim imaju određene sposbnosti koje intrigiraju. Vidovnjaštvo kao fenomen poznato je u istoriji Srba po Kremanskim prorocima iz sela Kremna, koji su svojim „Kremanskim proročanstvom“ predvideli mnoge nedađe našeg naroda.

Međutim ko su vidovnjaci i kakve sposobnosti imaju? Veruje se da vidovit čovek može da predvidi budućnost, kako onu bližu tako i vrlo daleku budućnost. Takva moć zavisi od vidovnjaka, odnosno njegovog znanja i kontrole sposobnosti ili dara vidovitosti koju on poseduje. Takođe u okultnim krugovima, pa i u praksi veruje se da vidovit čovek može biti izuzetan i verovatno mnogo efikasniji kada se bavi i magijom.

Magija je sa druge strane nešto što može da se nauči, jer za razliku od urođene ili stečene sposobnosti vidovitosti, magija predstavlja skup znanja i veština o onostranom ili natprirodnom. Dakle uz korišćenje magije, osoba sa darom vidovitosti može otvoriti i druge mogućnosti svog dara. Zato među velikim vidovnjacima ima onih za koje se veruje da mogu predvideti i prošlost nekoga ko samo stoji kraj njih. Da mogu komunicirati sa duhovima ili nekim višim entitetima, poput anđela i demona. Naravno sve zavisi od karaktera vidovnjaka i od njegovih interesovanja, odnosno da li je vidovnjak ili vidovnjakinja crni mag ili beli mag.

Najpoznatiji vidovnjaci u Srbiji

Srbija ima mnogo poznatih vidovnjaka. Međutim treba istaći da je veliki broj vidovnjaka zapravo anoniman i ne voli publicitet u kojem uživaju neki vidovnjaci koje susrećemo na televiziji i na društvenim mrežama. Nije isto biti poznat, popularan i biti dobar u svom poslu. Ima mnogo onih vidovnjaka za koje nismo čuli, upravo zato jer ne žele da se za njih čuje. Obično se među tajanstvenijim vidovnjacima kriju veliki vidovnjaci, ali nažalost i praktičari crne magije ili crni magovi.

Međutim ima i onih poznatih dobrih ili najpoznatijih vidovnjaka u Srbiji za koje smo skoro svi čuli i koji su takođe poštovani od strane svojih kolega i praktičara magije. Takav je zasigurno čuveni Lav Geršman, beli mag koji već godinama predstavlja sinonim za bele magove u Srbiji. On je vrlo poštovan od strane drugih belih magova kako u Srbiji tako i u svetu. Bavi se magijom, ali i gledanjem u sudbinu.

Jedna od čuvenijih vidovnjakinja i vračara u našim krajevima je čuvena baba Jovanka za koju se kaže da je kraljica Vlaške magije. Ona se takođe bavi praktičnom magijom i skidanjem crne magije, ali se služi i tarotom kojim proriče sudbinu onima koji to od nje zatraže. Jedna od poznatijih vidovnjakinja je svakako i Vesna Versaće koja se već duži niz godina bavi pomaganjem ljudima koji su imali ili imaju neki magijski problem. Među najpoznatijima je svakako i čuveni Milan Tarot, koji je poznat po svojoj duhovitosti koliko i po svom daru vidovitosti.

U potrazi za pravim vidovnjakom za kojim žudite, možete naići na one poznate i na one manje poznate. Ne treba imati predrasuda o onima koje ne zna baš svako, jer se možda baš u njima krije onaj koji bi bio savršen za to da vam pomogne.