Lav Geršman

Lav Geršman: Čovek magije

Prosečan čovek uglavnom asocijativno doživljava svoju stvarnost. Kada prosečnom čoveku kažete na primer reč „muzičar“ on će je vezati za neku njemu poznatu asocijaciju muzičara, na primer, nekog poznatog gitaristu ili nekog popularnog pevača. Kako je sa ljudima u celome svetu tako je i sa žiteljima Srbije ili žiteljima zemalja u regionu.

Sada imamo jedno pitanje za vas? Kada kažemo beli mag, koje vam asocijacije prve padaju na pamet? Belo odelo, čudan nakit, poduža kosa i mudri, proročki pogled, a možda vam je asocijacija baš on, Lav Geršman.

Ko je Lav Geršman?

Lav Geršman je rodom ukrajinski jevrejin, koji je u našu zemlju došao igrom slučaja. Već kao dečak zanimao se za sport, naročito za mačevanje u kojem je bio jako uspešan, kao i danas (jednom prilikom, rekao je da drži časove mačevanja nekim domaćim glumcima). Posle toga je zanimajući se za cirkuske veštine, upisao cirkusku gimnaziju u Ukrajini i dugo se bavio akrobatikom, sve do kobne nesreće u kojoj se teško povredio. Zbog te povrede nije mogao da nastavi da se bavi svojom strašću pa je nastavio svoje usavršavanje na pravnom fakultetu kako bi postao policajac.

Po završetku fakulteta zaposlio se kao policajac, a upravo je taj opasni posao bio ono u čemu će shvatiti da vidi „dalje nego ostali“! Dar vidovitosti koji je otkrio rešavajući neke slučajeve privukao je pažnju drugih, koji su ga nazivali čudakom ili ludakom, ali mnogi su mu i verovali jer on zaista jeste koristio svoj talenat u policijskom poslu. Zatim se prekvalifikovao upisavši kurs za hipnoterapeute, koji se mogao upisati tek po završenom fakultetu i preselivši se Barnaul započinje svoju lekarsku praksu. Tamo je imao dugogodišnje iskustvo u hipnoterapeutici, odnosno lečenju hipnozom i to najpre lečenju pshiloških problema, kao što su na primer strahovi.

Nešto kasnije se upisao na fakultet dramskih umetnosti u istom gradu, na smeru pozorišne režije. Kako je već ranije završio cirkusku akademiju, bio je upoznat sa scenskim pokretom što mu je omogućilo da honorarno radi na fakultetu kao profesor upravo scenskog pokreta. Upliv u sfere umetničkog, bio je poprilično podsticajan za njegov nesvakidašnji dar. Radeći u pozorištu organizovao je nastupe koji su bili bliski njegovim interesovanjima, izvodio je mađioničarske trikove ali i hipnozu na sceni. 1987.godine dobio je ponudu za turneju po Italiji. Otišao je tu turneju i na jednom od nastupa prišla mu je žena koja je dobro govorila ruski, pozivajući ga na sastanak sa kolegama. Ispostavilo se da je bio pozvan u Veliki magijski krug u kojem su mu predložili da položi ispit za majstora magije.

Lav Geršmanov Dar

Kako je već proučavao magiju ranije, zbog svoga znanja lako je savladao ispite i dogurao do čina magistra magije. Taj čin odobrava mu podučavanje drugih, jer zahteva veće moći koje je on kao vidovnjak svakako posedovao. 1991. godine naišao je na informaciju da Srbiji treba pomoć, kako veruje da slučajnosti ne postoje, prihvatio je tu mogućnost i došao u naš kraj. Od tada Lav je sa nama, pruža pomoć onima kojima ne mogu pomoći često uskogrude oficijalne institucije, koje ne haju za neuobičajne probleme.

Lav Geršman je, slobodno možemo reći, jedna renesansna ličnost čije znanje prevazilazi samo ono znanje o magiji, parapsihologiji ili tarotu. 2014. godine snimljen je dugometražni dokumentarni film o Lavu Geršmanu pod nazivom „Lav s onoga svijeta“ u režiji Marka Cvejića. Intencija ovoga filma pre svega jeste da, za neke kontraverznog Lava Geršmana, predstavi u svetlu običnog čoveka, čiji je smisao života čista ljubav prema svima. Za neke je moderni prorok, za neke prevarant, dok je neosporno da njegovo znanje u području magije, parapsihologije i hipnoze zaista jeste očaravajuće.