Katanac i menstruacija

Od davnina i drevnih prapočetaka ljudske civilizacije, čovek kao najmanja jedinica kolektiva ima probleme. Ljudski problemi verovali vi to ili ne, nisu se naročito promenili u poslednjih par hiljada godina.

Otkako hoda zemljom čovek brine o tome kako će da preživi i kako će se prehraniti. Naravno nije sve u potpunosti isto! Čovek danas na primer, ne razmišlja o tome da li će uloviti nešto u šumi, ali ga vrlo brine da li će mu plata leći na vreme, koliko će zarađivati, jer od toga zavisi šta će jesti i kako će održati svoju porodicu. Slična je stvar i sa statusom, sa sticanjem moći ali i tugom u svakom obliku. Kada smo već pomenuli tugu, ostanimo za kratko na tome. Treba naglasiti da se u kontekstu problema sa osećanjima ili stanjima ljudskog duha svakako ništa nije promenilo, verovatno otkako čovek postoji.

Ponaročito kada je u pitanju jedna stvar ili jedan poznati problem koji se u kroz istoriju uopšte nije menjao – a to je ljubav ili ljubavni problemi. Ljubavni jadi isti su od pamtiveka do danas, i gotovo su se do sada desile sve moguće kombinacije situacija uzrokovanih neuzvraćenom ili nesrećnom ljubavlju.

Stoga je čovek morao naći načine da predupredi ili reši svoje ljubavne probleme. Veruje se da je tada prvi put posegao za magijom! Stoga se veruje takođe da je ljubavna magija kao jedan oblik, zapravo jedna od najstarijih disciplina u magiji. Ovaj oblik magijskog delovanja i prakse varira od kontinenta do kontineta, od zemlje do zemlje pa i od kulture do kulture.

U našoj kulturi i generalno na Balkanu pa i u Evropi, odnosno kod indoevropskih naroda važi verovanje u krvnu magiju. Krv suštinski predstavlja izvor života i razlog življenja. Samim tim u ezoteriji i okultizmu krv ima jaku simboličku i magijsku moć, koja se može iskoristiti u praktične svrhe za potrebe ljubavne magije.

Posebno cenjeni rituali ljubavne magije su oni rituali koji uključuju menstrualnu krv. Znamo da vam to deluje izuzetno morbidno, ali jednostavno je tako i suštinski ima svoju primenu od davnina. Veruje se da su ovakvi rituali zapravo postojali još i pre nove ere u starim i nestalim civilizacijama.

Sada kada smo se pozabavili ovim istorijskim i uvodnim delom, bilo bi vreme da se pozabavimo stvarnim ritualom i primenom ovakvih magijskih postupaka.

Katanac i menstruacija

Kako smo već rekli menstrualna krv ima izuzetno jak simbolički i magijski značaj. Ona predstavlja ženu u svoj svojoj zrelosti, označava ženu kao biće koje je i biološki spremno da stvori i nosi novi život u sebi. Međutim kakva je uloga katanca u ovakvim ritualima?

Katanac je takođe poznat i moćan magijski predmet, koji se u magiji koristo i koristi se za zaključavanje čini. Veruje se da ovakvi predmeti zapravo upotpunjavaju i osiguravaju želju koju želimo da dosegnemo posredstvom magije. Katanac i u stvarnom životu koristimo kada nešto želimo da osiguramo ili zaključamo, odnosno kada nešto želimo da zaštitimo od drugih.

Stoga proizilaze i čuveni ljubavni rituali na koje možemo naići čak i danas. Ovi rituali kako smo napomenuli predstavljaju ljubavnu magiju, neki je kategorišu kao crnu, a neki kao belu. Međutim postoje i oni koji ne veruju u podelu, već u pitanje namere – odnosno, ako želite da postignete nešto neprirodno, neorgansko i zlo magijom, onda je i ritual bele magije zapravo crnomagijski ali i obratno.

Ranije, pa čak i danas žene veruju da će ako urade sledeće stvari moći da zadrže ili ojačaju ljubav sa svojim partnerom. Jedan od najstarijih rituala ljubavne magije, podrazumeva to da imate neki predmet sadašnjeg partnera ili partnera kojeg želite da osvojite. Potom se parče ili deo tog predmeta ugura, obavije ili postavi na katanac. Zatim bi se u toku noći sa punim Mesecom ili češće sa mladim Mesecom, posipao taj katanac prikupljenom menstrualnom krvlju. Uz to bi se izgovarale bajalice ili čini, koje bi učvrstile odnos između onoga ko nešto želi i onoga koga taj neko želi.

Ovo je jedan od najkarakterističnijih oblika ljubavne i ženske magije, koja je dostupna samo ženama – s obzirom na specifičnost onoga što vam treba za ovaj ritual. Za muškarce je ova stvar nešto drugačija, naravno može se pronaći način za svakoga ukoliko se obratite nekome ko zna o magiji mnogo više od vas i od onoga što možete naći sami.