CRVENI KONAC MAGIJA

Crveni Konac

Učestala pojava koju je svako od nas bar jednom (ili više puta) primetio jeste da mnogo osoba na našim prostorima (a i šire..) nosi crveni konac oko ruke (narukvicu, bojanicu..). Uglavnom se ne zapitamo šta on predstavlja, a prvo što pomislimo jeste da je to neki modni detalj ili nešto slično tome. Iznenadićete se ako Vam kažemo da ovde uopšte reč o modnom detalju nego o drevnom vidu magične i zaštitne amajlije koja se pojavljuje u više kultura i religija.

U hrišćanskoj tradiciji, kod nas, crveni konac se smatra paganizmom i sujevernom tvorevinom, ali nikada uz pojašnjenje zašto je to tako i zašto na primer roditelji uporno svojoj novorođenčadi vezuju crveni konac kao zaštitu. U drugim kulturama i tradicijama takođe se spominje crveni konac, negde kao rekvizit u nekim ritualima a negde u vidu talismana ili zaštite koji se vezuje na ruku. Na primer, u nekim hinduističkim religijskim obredima crveni konac se vezivao i stavljao prilikom njihovih izvršavanja kao vid poštovanja prema tim ritualima. U hebrejskoj tradiciji, crveni konac ima magijska svojstva zaštite onog koga nosi i uz to simbolizuje strast, ljubav i moć. Nije poznato tačno gde započinje ovaj običaj ili verovanje, ali se uporedo javlja u više religijskih i magijskih tradicija i praksi. Kod nas vodi korene od paganskih i straoslovenskih tradicija pa ga zbog toga crkva odbacuje kao praznoverje. Dakle crveni konac se najčešće vezuje deci mlađoj od 40 dana, kao zaštita do njihovog krštenja, ili najrasprostranjenije kod svih ostalih kao zaštita od uroka, kletvi i kao amajlija za sreću.

Pored toga što se koristi kao sredstvo koje štiti od uroka i donosi sreću, crveni konac je ozbiljan i često upotrebljavan rekvizit u različitim magijskim praksama. Nema magije u čijim se ritualima bar negde ne upotrebljava i koristi crveni konac. Kao simbol u magijskim ritualima crveni konac može da simbolizuje ljubav, krv, strast, vezu, povezivanje, vezivanje, davanje i oduzimanje života. Dakle kao sredstvo koristi se u različitim ritualima, pa na primer:
-kod rituala sa fotografijama gde se prošiva kako bi spojio dve osobe
-namotavanje oko vudu lutkica u zavisnosti od cilja koji treba da se postigne
-konac i crvena igla u različitim ritualima
-kao zaštita i amajlija za vezivanje na ruku (ili krevet novorođenčeta)
-upotreba u religijskim ritualima kao vid poštovanja prema božanstvima
Dakle postoji mnogo vrsta magija sa crvenim koncem koje nam dolaze iz različitih delova sveta, kultura i religijskih tradicija. Kada ih sve sagledamo vidimo da im je jedno zajedničko, a to je da se koristi već toliko dugo da ne možemo da uđemo u trag od kad tačno. Da li uopšte možemo da ga odbacimo kao praznoverje sada kada smo izneli sve ove informacije i tvrdnje? Jedno je sigurno a to je da je bez obzira na podneblje i religijsko opredeljenje, crveni konac i te kako prisutan u svakodnevno životu čoveka.