ČETOVANJE SA MRTVIMA

O Četovanju Sa Mrtvima

Kao što ste možda i primetili na TV-u i društvenim mrežama, sve više se priča o temi chatovanja sa ‘’onim svetom’’ ondnosno o chatovanju sa mrtvima. Dakle u prethondom periodu su mogli da Vas iznenade naslovi tipa ‘’Majkrosoft napravio softver za čet sa preminulima’’ ili ‘’Ovaj patent će vam pomoći da prevaziđete tugovanje za voljenom osobom’’. U daljem tekstu saznaćete sve o četovanju sa mrtvima…

Vaša komunikacija

Prvo šta nam padne na pamet posle ovakvih informacija je pitanje kako je to moguće – Majkrosoft ima spreman odgovor, preko složenih algoritama i deljenja što većeg i intimnijeg broja informacija sa softverom vi dobijate model koji će po načinu Vaše komunikacije sa tom osobom i prepiskama (sa fejsbuka, sms poruka i slično) komunicirati sa Vama kao da je to ta osoba. Postavlja se pitanje, da li je ovo moralno ili morbidno? U današnjem svetu koji jednostavno ne staje da raste i razvija se i ljudska svest se sve više povezuje sa onim što je ‘’onlajn’’, otuda i informacije o veštačkoj inteligenciji i o aploadovanju naše svesti u virtualne realnosti.

A zamislite sad na primer, da poput nekog centra za pozive, iza ove aplikacije stoje medijumi koji rade dan-noć kako bi sproveli Vaše usluge komuniciranja sa pokojnicima mogućim. Da, zamislite da se iza komunikacije sa pokojnom osobom zapravo krije medijum ‘od krvi i mesa’ i da potom preko njega Vi stvarno stupate u komunikaciju sa umrlom osobom. Pre dvadesetak godina o svojim iskustvima je pisao D.B. Benedikt koji je u čuvenom bestseleru ‘’Paralelni svet’’ opisao postojanje ‘’onog’’ sveta i kao jedan od primera naveo svoje lično iskustvo komuniciranja sa pokojnom majkom.

Preko uidži table je stupio u kontakt sa njom i utvrdio njen identitet tako što je postavio pitanje vezano za jedno njihovo zajedničko sećanje, i kada je odgovor sa ‘’druge strane’’ bio potrvdan, znao je da je to njegova majka. Dakle uidži tabla bila je vekovima sredstvo za neposrednu komunikaciju sa duhovima i demonima, pa se postavlja pitanje, da li je danas u doba tehnologije moguće spojiti dušu ili svest sa virtuelnim svetom i na taj način vršiti komunikaciju.

Četovanje sa mrtvima predstavlja jedan od izazova za tehnologiju, veštačku inteligenciju i vidovnjaštvo zbog kompleksnosti zadatka koji treba da pruži korisnicima. Kroz istoriju sa mrtvima se u početku četovalo preko uidži table, dok se danas ovaj trend vremenom prebacio u virtuelnu sferu. Postavlja se pitanje, ukoliko čovek uspe da svest i dušu ubaci u neki softver, da li je to buduće mesto na koje će se duša seliti a mi imati pristup njoj preko Majkrosoftovog ili nekog drugog programa – da li je ovo spekulacija ili najava onog što će uslediti, vreme će pokazati.