BAJANJE SA OLOVOM

Magijska tradicija

Na prostorima Balkana magijska tradicija ima posebnu i specifičnu notu. Upravo zbog istorijskog konteksta koji se menjao i transformisao iz decenije u deceniju, tako su se i etničke i kulturološke prilike transformisale. Magija je od uvek bila vezana za čovekovu svakodnevicu a pogotovo u prošlosti gde joj je značaj bio u rangu sa religijom. Upravo zbog ovako šarenolike prošlosti imamo i široko rasprostranjenu magijsku praksu koja se održala od davnina. Iz različitih izvora i oblika, modifikovana dolaskom hrišćanstva, magija se transformisala i dobijala nove boje i oblike kako je vreme odmicalo.

Neki od dominantnijih oblika magijskih praksi na našim prostorima mogu se provući kroz filter i to su vlaška, ciganska, muslimanska i kvazi hrišćanska (ona novijeg datuma koja se popularizovala u Americi, vika i druidska).

Bajanje sa olovom

Kada je reč o magijskim praksama koje se izdvajaju kao poznatije u narodu, jedna se posebno istakla a to je bajanje sa olovom. Salivanje strave, salivanje olova ili jednostavno bajanje sa olovom predstavlja magijsku veštinu prosipanja vrelog istopljenog olova u vodu. U toku tog procesa, vrelo olovo pršti ili ‘eksplodira’ u vodi, stvarajući niz zanimljivih i nepravilnih oblika nakon čega se ti oblici tumače i interpretiraju osobi nad kojom se izliva.

Bajanje sa olovom se uglavom vrši iz tri puta i na tri dela tela – iznad glave, grudi i kolena. Ovom parcijalnom metodom prati se ponašanje u toku salivanja i gde olovo najviše pršti u vodi, taj deo je pokazatelj određenih magijskih praksi, problema ili nekih drugih stvari. Kada se saliva, nad olovom se takođe i baje. Bajanje sa olovom ima za cilj da otera stravu, zbog toga se još i zove salivanje strave, da Vas razreši stresa, noćnih mora i anksioznosti.

Osobe koje se baju sa olovom

Osobe koje baju sa olovom se takođe nazivaju stravarke ili stravari. Ova magijska praksa vuče korene iz muslimanske magije i verovatno se u našem narodu zadržala zbog mešanja i uticaja turske kulture na našu. Često se zadesi da vračare preporučuju da se ova voda sa olovom i pije i da se na taj način leče glavobolje i neke druge boljke, ali moderna nauka je pokazala da ovo i nije dobra ideja i da može da dođe do raznih oblika trovanja, nekad odma a nekad na duže staze kada se olovo zadrži i počne da reaguje sa određenim supstancama u našem organizmu.

Jedno je sigurno a to je da je metoda bajanja sa olovom veoma rasprostranjena i popularna i dan danas. Svako je čuo za ovaj fenomen a neki su se i oprobali sa ovim ritualom. Kakvo je Vaše i mišljenje ili iskustvo sa salivanjem strave i bajanjem sa olovom podelite sa nama u komentarima.